Frykt

Mitt andre innlegg her på bevissthetcoach.no handler om frykt.

Kanskje du synes ordet frykt er et sterkt ord, kall det gjerne «ubehag», «redsel» eller «ut av komfortsonen». Å publisere dette, er definitivt ute av komfortsonen for meg. Derfor har det tatt lang tid. Tankespinn om at det ikke er bra nok har begrenset meg, og det er også en form for frykt.

Som coach og veileder kommer jeg ofte bort i temaet. Det er viktig å merke seg at jeg ikke snakker om diagnosen angst, det overlater jeg til kyndig helsepersonell.

Frykt er ofte noe som undertrykkes i dagens samfunn, men ubehaget kjennes likevel og setter i gang uhensiktsmessige reaksjoner i oss og har vært en sterk faktor i livet mitt. Når den er tilstede i veldig sterk grad, har den vært lammende. Frykten setter seg i kroppen, gjennom pust og blodomløp og det går utover livskvaliteten. Adrenalin og kortisol har blitt produsert på høygir som igjen har påvirket energinivået. Men når jeg har blitt bevisst hva den gjør med kroppen og møter den med erkjennelse istedenfor ignorering, har frykten blitt en drivkraft. Den har drevet meg til et bedre liv, et liv som er tilpasset den jeg er.

Du kan velge å se på frykten som temperaturmåleren som forteller at du er i ferd med å utvikle deg og lære noe. Hva skjer når du registrerer den, men ser på den i de aller fleste tilfeller som en vekstvenn? Det betyr ikke at du ikke vil kunne feile, men se på det som erfaringer istedenfor feil. Har du tenkt på at frykt er en motsats til det du er redd for å miste, nemlig det du ønsker deg? Enten om det er knyttet til helse/sykdom, kjærlighetsliv, prestasjoner, jobb, relasjoner eller endringer. Vi mennesker gjør mer for å unngå smerte enn for å oppnå tilfredshet og glede!

For ti år siden, kjente jeg nettopp på dette for første gang, hva som egentlig ga meg tilfredshet og glede. Men jeg hadde studert i fire år og hadde i manges øyne en «drømmejobb». Jeg hadde en sterk frykt i meg da jeg stod i valget med hva jeg skulle gjøre og prøvde lenge å ignorere ubehaget. Jeg surret meg inn i et begrensende tankemønster. Men da jeg tok skrittet inn i frykten kjente jeg at den ikke var farlig, tvert imot. Anerkjennelsen jeg fikk i klassen da jeg begynte på coaching-studie, ble utvilsomt viktig i prosessen med å møte frykt. Jeg fikk selvtillit om at jeg faktisk var god. Men en enda viktigere faktor var at jeg stilte følgende spørsmål: «Hva er det verste som kan skje?»

Da jeg tidligere hadde opplevd at min mor døde av kreft, hadde det gitt et perspektiv på livet. Det verste som kunne skje var ingenting sammenlignet med hva frykt er i møte med alvorlig sykdom og død. Sammenlignet med mamma som mistet livets valgmuligheter pga sykdom og død, var jeg så vanvittig heldig. Jeg var frisk, fri til å velge og jeg hadde hele livet foran meg. Takknemligheten overgikk alt annet da jeg valgte å fokusere på den. Jeg sa opp jobben og gikk inn i det jeg trodde ville gi meg mer glede og tilfredshet. Det tente en gnist i meg, og motet ble sterkere enn frykten. Dette resulterte i at jeg våget å være mer modig enn noen gang på alle hold, og kastet meg ut i ting jeg normalt ikke ville ha gjort. Jeg ble danseinstruktør, dro på reiser alene og fikk en ny jobb jeg hadde ønsket meg. Jeg åpnet dørene på vidt gap og like etter dukket «mannen i mitt liv» opp. Jeg var meg selv så til de grader, og i en «ubegrenset versjon».

I prosessen videre i livet og på coaching-studier senere, har jeg åpnet meg opp til de rundt meg og delt mine frykter. Ved at jeg har gjort meg sårbar, har jeg blitt mer usårbar. Det å vise sin sårbarhet er en styrke jeg nå verdsetter. Når jeg treffer mennesker som våger å være sårbare, heier jeg de frem. Ofte ser jeg at når man deler det man faktisk frykter, blir trykket innvendig mindre og det kan bidra til å redusere frykt hos de man deler den med.

Jeg treffer stadig på Frk. Frykt, men jeg møter henne på en annen måte. Jeg ignorer den ikke, men retter fokuset mot det jeg ønsker, målet mitt. Denne gangen har jeg igjen tatt en risiko med å forlate en trygg fast jobb, for nå å satse på å leve av å jobbe med mennesker. Nå hjelper jeg andre med å få en bedre livskvalitet enten det er å finne en partner, eller på andre måter i livet, og jeg opplever også at frykt ofte er en sterk faktor hos menneskene jeg møter. Å si høyt til seg selv hva er det verste som kan skje, og erkjenne det, er en viktig del av prosessen med å møte frykten. Når man setter ord på den og ikke skyver den bort, innser de fleste at det de frykter er minimalt i forhold til det de ønsker å oppnå. De fleste trenger bare å få støtte i prosessen. Et av de viktigste psykiske behovene vi mennesker har er jo å bli sett. Det er ikke banalt, men helt menneskelig!

Støtten jeg har fått på veien har bidratt til at frykten ble mindre og motet større. Ved å vise at man ser andre hjelper man andre til å bli modigere. Mitt motto er at livet er for kort til å holde frykten inni seg, da vil den bare vokse. Snakk med den og finn ut av hva den prøver å si deg, da blir den din vekstvenn. Ikke spar på ros og «likes», det å gi støtte til andre betyr mer enn du aner, sammen kan vi oppnå et mer åpent og fryktløst liv. Jeg vil avslutte med et dikt jeg fant i mammas bokhylle fem år etter hun døde. Det har betydd så mye for meg at min kjære mann gikk med på å ha den med i vielsen i vårt bryllup.

Å risikere (Hugh Prather)

Å le er å risikere å bli tatt for å være dum.
Å gråte er å risikere å bli oppfattet som sentimental.
Å komme en annen i møte er å risikere å bli involvert.
Å vise følelser er å risikere å blottlegge sitt egentlige jeg.
Å gi uttrykk for sine ideer, sine drømmer, er å risikere å tape ansikt.
Å gi kjærlighet er å risikere å ikke få noe igjen.
Å leve er å risikere å dø.
Å håpe er å risikere fortvilelse.

Men du må risikere noe, for den største faren er å ikke risikere.
Den person som ikke risikerer, gjør ingen ting, har ingen ting
er ingen ting.
Man kan kanskje unngå lidelse og sorg, men man kan slett ikke
forandre seg, føle, vokse, elske – leve.
Lenket til sine holdninger er man en slave, man har forspilt friheten.

Bare en person som risikerer er fri.

Gode ønsker fra Stine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere like this: