Greit nytt år?

Vi har akkurat entret nytt år og ingenting passer bedre enn å gjøre opp en status med seg selv. Kanskje du allerede er i gang? Jeg snakker ikke om nyttårsforsetter, alt du «burde gjøre». Jeg snakker om det å gå igjennom «ståa hos deg selv», kjenne etter om du har det så bra som du kan utfra ditt utgangspunkt.

Jeg har ofte fått svaret «at det går greit» når jeg spør hvordan folk har det. Jeg har vel knapt hørt at noen har det veldig bra, bortsett fra hvis de er i «forelskelsens rus». Derfor har jeg spurt meg selv: Hvis verken mine nærmeste eller jeg er rammet av alvorlig sykdom, burde ikke livet vært mer enn greit?» Det å være klar over at livet har ulike fasetter, og at det ikke er mulig å være lykkelig hele tiden, er en helt annen sak.

For de aller fleste, er det en dyptgripende krise som gjør at «greit» ikke lenger er nok i deres liv. Livets uforutsigbarhet henter oss alle inn på et tidspunkt, noen opplever den tidligere enn andre. De fleste går igjennom en ny «oppvåking» og for meg har slike hendelser gjort at jeg har stilt meg spørsmålet om greit er godt nok når det kommer til de store linjene i livet som for eksempel relasjoner, bosted og jobb?

Tankene

For å gi deg selv anledning til å gjøre opp en status må du først av alt ha tid og rom til å gjøre nettopp dette, kjenne etter, våge å gå ut av komfortsonen, rokke ved det ubehagelige og stille deg det samme spørsmålet. I forbindelse med dette var det en ting som ble tydeligere og tydeligere for meg, og det er at tilstedeværelsen min var så flyktig. Den kom bare i korte drag før tankene mine slukte alt og dro meg av gårde på planlegging av det som skulle skje fremover, slik at jeg kunne ha kontroll på absolutt alt hele tiden. Jeg kunne bruke enormt mye tid på bare å tenke på fremtiden og ulike scenarier. Det var akkurat som om jeg trodde at jeg kunne løse utfordringene ved å tenke mye på dem. Mitt store savn og behov var å kjenne mer på tilstedeværelsen, det vil si å være mindre i tankene, som stadig vekk påminnet meg alt jeg måtte rekke å gjøre, alt jeg kunne bli bedre på og alt jeg ikke rakk eller gjorde feil.

Når du ikke er tilstede her og nå er det tankene som oftest tar oppmerksomheten. Tankene er ofte svært villedende og veldig lite interessert i å være «her og nå». Vi tenker mellom 60,000 – 100,000 av dem i løpet av en dag, og 95% av de samme tankene tenkte du også i går. Vår oppmerksomhet kan være en ustoppelig reise til både høyre og venstre, konstant påvirket av hva som skjer rundt oss. Og tankene påvirker unektelig følelsene våre.

Kanskje du kjenner deg dynget ned av tankene og ikke kommer helt i kontakt med det indre? Da er du iallfall oppmerksom på at du legger for mye tid på tankene dine. Bare det å øke din oppmerksomhet på at du befinner deg for mye i tankene er jo en god grunn til å øve mer på tilstedeværelse. Hvis tankene dine i tillegg gjør deg sliten, uvel eller stresset, er det enda viktigere å ta tak i tilstedeværelsen i ditt liv.

Hvorfor tilstedeværelse?

Jeg erfarer stadig at økt tilstedeværelse gjør at tankekjøret avtar og at livet blir bedre. Når jeg er tilstede her og nå kjenner jeg skuldrene falle et hakk. Det er som å komme inn i et annet rom hvor det er varme og ro. Kanskje det er dette rommet du også trenger å være mer i. Kanskje tankene dine allerede er i gang igjen nå, og sier «det høres så fint ut. Passer nok bra for alle andre som kan rydde bort alt stress, og som ikke har familie i hele huset til enhver tid.» Men det er fullt mulig å begi seg ut i et mer tilstedeværende liv og hverdag. Det høres kanskje klisjeaktig ut, men det handler om prioritering. Det første steget for deg kan være å sette av tid til deg selv og reflektere over hva det er som gir deg tilstedeværelse. Når kjenner du at du virkelig er i «kroppen din». Hva det enn er; gjør mer av det. I det øyeblikket du tenker tanken og starter undringen rundt hva som er «her og nå» for deg er du allerede i gang.

Når jeg kjenner på tilstedeværelsen kjenner jeg på ro, og jeg kan kjenne på de små berusende øyeblikk. Når jeg tilrettelegger for å være mer tilstede kjenner jeg også på hvilken energifrekvens både kroppen og sinnet er i. Det er ingen hemmelighet at mange bruker en mental trener nettopp for å bruke tankene mest mulig konstruktivt. Enkelte følelser får kroppen tung og andre følelser får kroppen lett, og ofte er det tankene som påvirker dette. Men vær klar over at følelsene også kan påvirke tankene, det er ingen fasit på hva som kommer først av tanken eller følelsen. Men det som er sikkert er at både tankene og handlingene dine påvirker følelsene som igjen påvirker din energifrekvens. Når jeg tillater meg å ikke gjøre noe, ser inn i flammene, går i naturen, danser, hører på «min musikk» eller ser en solnedgang på himmelen, kan jeg bare kjenne på tilstedeværelsen. Av og til skal det ikke mer til enn at jeg hører en sang, har en god samtale, eller kanskje bare tar en bit av noe som smaker ekstra godt, før jeg føler en eksplosjon av glede og velvære. Den høye energifrekvensen kommer oftere og oftere fordi jeg har tilrettelagt livet til å være mer i den høye energifrekvensen istedenfor den lave. Det handler om valg og prioriteringer som har ledet meg dit.

Hva omgir deg?

Når du er her og nå kan du kjenne etter hva som omgir deg. Er ikke omgivelsene bra for deg vil tankene og kroppsligere fornemmelser reagere. Kjenn på hva omgivelsene gjør med deg, jobben din, hjemmet ditt eller de relasjonene du oftest er i. Alt dette påvirker din tilstedeværelse. Jeg nevnte «kroppslige fornemmelser». Kroppen kan kalles «det ubevisste sinn». Visste du at kroppen gjenspeiler det du bærer på et ubevisst nivå? Kroppen fungerer som et kommunikasjonsnettverk som knytter nervesystemet sammen med immunsystemet, pusten og fordøyelsessystemet. Mye av dette når aldri frem til bevisstheten hvis du ikke stopper opp. Vi registrerer det bare gjennom følelsene våre eller det kan gå så langt at vi kan reagere med å bli syke. Kroppssinnet blir proppet med biokjemiske stoffer som skader helsen fysisk og psykisk. Hvis du ikke tillater deg å kjenne på her og nå, vil du ikke en gang oppdage om du ikke har det bra og kunne gjøre noe med det. Det fine er at når du øker din tilstedeværelse vil du lettere bli oppmerksom på hva som gjør at det oppstår gode følelser som kjærlighet, glede, lidenskap, håp og takknemlighet. Da bader kroppssinnet i sunn biokjemi!

I tilstedeværelsen stilles det ingen krav til at det må ryddes i hodet, huset eller hverdagen. Du må imidlertid rydde plass til den tiden du ønsker å investere for å kunne være mer tilstede i deg selv. Det er ingen teknikk, men et valg du tar – en måte å leve på. Derfor stiller jeg dette viktige spørsmålet en gang til. «Hva trenger du mer av for å være mer tilstede?»

I morgen er første dag i resten av ditt liv. Skal resten av ditt liv være greit eller så bra som overhodet mulig? Skru ned farten og skru opp sansene i 2018. Gi deg selv flere øyeblikk til at sjelen kan nå deg igjen.

Med ønske om et tilstedeværende nytt år. 😊

Varme tanker fra Stine

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: