Å akseptere, det viktigste skrittet mot endring

Har du noen gang tenkt på at det å akseptere det som er kan være det viktigste skrittet mot endring? Dette er temaet psykologen Anna Kåver skriver om i en populær bok, og henger godt sammen med Gestaltpsykologien der vi jobber utfra en endringsteori som handler om at endring skjer først når du blir mer av den du er. Aksept og selvinnsikt er nøkkelen. Det er nettopp slik at det å akseptere skaper forutsetninger for å finne løsninger på problemer og handle mer effektivt i situasjoner. Aksept medfører at du kjenner deg mer positiv, avslappet, fleksibel og kreativ.

Vi har blitt vant med mestringsteknikker som handler om å visualisere for å aktivere en bestemt følelse i særs positiv retning. Men dette innebærer jo også å ignorere negative eller vonde følelser. Det er ofte et veldig effektfullt virkemiddel spesielt i idretts-coaching, men sjelden effektfullt på andre områder i livet. Joda, de fleste av oss kommer langt med å være positive, men i mange tilfeller er det viktig å komme til en aksept først. På denne måten kan du nå dypere i deg selv. Er det noen i ditt liv det er viktig å bli ordentlig kjent med, så er det vel deg selv? Hvis du nekter å se sannheten i øynene vil du ikke kunne finne frem til løsninger som er reelle og ikke minst til de beste for deg.

Før jeg selv ble introdusert til Gestaltpsykologien hadde jeg brukt mange år på å prøve og ignorere det som var vanskelig for meg, og rette fokus på kun det positive. Det var vel og bra, og fungerte delvis. Men uroen var der og innhentet meg, til tross for at jeg var både positiv og takknemlig. Det var da jeg først fikk avdekket hvem jeg egentlig er, hva som er «her og nå» og akseptert det som er, først da fikk jeg tydelig for meg hvilke verdier som er viktigst for meg. Det endte opp med at jeg tok valg som jeg aldri hadde tatt hvis jeg ikke hadde gått i dypet i meg selv og akseptert istedenfor ignorert. Først da kunne endring skje.

Gjennom egen erfaring og historier jeg hører i min rolle som Gestaltcoach og Matchmaker, ser jeg et mønster ved at mange dømmer seg selv og sine handlinger eller foretar urealistiske sammenlikninger med «alle andre» og forbyr seg å tenke negativt. Resultatet er at man risikerer i stedet å bli mer anspent og forsterke den følelsen man prøver å unngå.

Å komme i kontakt med en følelse og deretter anerkjenne den vil gi deg en innsikt om hva den handler om. Si til deg selv: «Sånn kjennes det for meg akkurat nå.» Når en velkjent følelse i deg dukker opp, spør deg selv: «Når hadde du denne følelsen første gang?» Kanskje det er noe du har behov for å pakke ut, kjenne mer på? Eller holder det å ønske følelsen velkommen og akseptere at den er der. Jo mer du åpner opp for den, jo større er muligheten for at du vil gå til en handling som er i tråd med dine verdier.

Å akseptere livet som det er handler om å øke sin innsikt, og da er det vesentlig at du får tydelig for deg hvilke verdier som er viktigst for deg. Det er ikke egoistisk å ta hensyn til egne verdier, tvert imot. Når du lever et liv som er i tråd med deg og dine verdier vil du bli en bedre ressurs både for deg selv og de rundt deg.

En verdi kan for eksempel være «frihet», «trygghet», «balanse», «utfoldelse», «lojalitet», «åpenhet», «ro» etc. For å få et tydeligere bilde av dine verdier i ulike sammenhenger, spør deg selv: «Hvilke verdier er viktige for meg?» For eksempel i «forhold til deg selv», «fritid», «arbeid», «vennskap» og «parforhold».

Her ligger grunnlaget i det å være tro mot seg selv. Jo nærmere du kommer verdiene som er viktige for deg, jo mer kan du prioritere hvilke verdier du vil vektlegge som vil danne grunnlaget for dine valg og prioriteringer. Jo mer bevisst du er på dette over tid, jo større kraft får du i handlingene dine.

Når du har dette tydelig for deg er det som om du allerede har pakket klar kofferten for fortsettelsen av din livsreise. Du har sortert ut det du ikke har bruk for, og kan fokusere på det viktigste innholdet på «din reise.»

Varme hilsener fra Stine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: